Włoskie arancini

Okrągłe dania są najlepsze. Klopsiki, knedle, pyzy z mięsem, kluski śląskie. Wiedzą o tym też Włosi i dlatego robią pizzę i arancini.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na risotto:
1,5 szklanki ryżu arborio
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
800 ml bulionu
1/4 szklanki tartego parmezanu
sól
pieprz
+ 1 jajko (do wymieszania ze schłodzonym risotto)

Składniki na farsz mięsny:
250 g mielonej wołowiny
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1/2 szklanki zielonego groszku (z puszki)
1/2 szklanki krojonych pomidorów (z puszki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Dodatkowo:
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
olej do głębokiego smażenia
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj risotto: na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wsyp na patelnię suchy ryż i smaż przez minutę cały czas mieszając. Wlej wino i podgrzewaj, aż cały płyn wyparuje. Następnie dodawaj po chochli bulionu, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie cały płyn. Gotuj risotto na średnim ogniu, stale mieszając, do momentu aż ryż będzie al dente (zajmie to około 30 minut). Na koniec dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj. Dopraw risotto solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia. Gotowe risotto całkowicie ostudź, a następnie schowaj do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotuj farsz mięsny: na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy cebula stanie się szklista, dodaj pokrojoną w kostkę marchew i smaż około 3 minuty. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw je solidnie solą oraz pieprzem. Smaż, aż mięso straci surowy kolor. Dodaj krojone pomidory oraz zielony groszek i duś całość na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i ewentualnie dopraw farsz solą oraz pieprzem. Gotowy farsz odstaw do ostudzenia.

Kiedy risotto i farsz są już schłodzone możesz zacząć formować arancini. Schłodzone risotto wymieszaj z jajkiem. Nabierz w zwilżoną dłoń czubatą łyżkę risotto i spłaszcz ją lekko. Na środek nałóż łyżkę farszu mięsnego i uformuj w dłoniach kulkę zamykając farsz w jej środku. Ryżowe kulki panieruj kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i wkładaj od razu na rozgrzany, głęboki olej. Smaż około 2-3 minut, aż arancini nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone arancini odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA