Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to taki klasyk, któremu nikt nie potrafi się oprzeć. Powstaje ekspresowo, a jeszcze szybciej znika z talerza - sprawdziliśmy i potwierdzamy.
Zobacz wideo

Składniki:

200 g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
0,5 kg drobnych śliwek

Dodatkowo:
2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem i proszkiem do pieczenia ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodaj do masy jajka i aromat - miksuj przez chwilę. Wsyp mąkę i krótko mieszaj mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu i posyp cukrem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na funkcji góra-dół i piecz przez około 50-55 minut.

Więcej o: