Składniki:
2 cukinie
1 szklanka pokruszonych płatków Nestlé CORN FLAKES
1 1/4 szklanki mąki
1 1/4 szklanki maślanki
1 jajko
1/4 szklanki oleju
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
Dodatkowo:
syrop klonowy
sezonowe owoce
Sposób przygotowania:Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp szczyptą soli i odstaw na 15 minut. W dużej misce wymieszaj maślankę, jajko oraz olej. Dodaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli i wymieszaj na jednolitą masę.
Tartą cukinię porządnie odciśnij z wody i dodaj do masy na placki. Razem z cukinią dodaj pokruszone płatki Nestlé CORN FLAKES i dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Gdy pierwsza strona się zrumieni i na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, przewróć placki na drugą stronę i smaż dalej na złoty kolor. Placuszki podawaj z dodatkiem syropu klonowego i sezonowych owoców.