Kurczak w aksamitnym sosie serowym z cukinią

Wiadomo, że kremowy sos serowy i makaron to przyjaciele od lat. Okazuje się jednak, że ten pierwszy świetnie dogaduje się również z kurczakiem. Wspieraj nowe znajomości i zrób danie z naszego przepisu. Gwarantujemy, że będzie pysznie!
Zobacz wideo

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 bloczek sera kremowego Hochland Emmentaler
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
6 plasterków wędzonego boczku
1 cukinia
1/3 szklanki suszonych pomidorów
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
2 łyżki masła
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka wymieszaj z solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką oraz olejem i wstaw na godzinę do lodówki.

W międzyczasie przygotuj resztę składników. Boczek pokrój w paski i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Cukinię pokrój w kostkę, a suszone pomidory drobno posiekaj i odłóż do dalszej części przepisu.

Na głębokiej patelni roztop masło i włóż zamarynowane piersi z kurczaka. Smaż po 3 minuty z każdej strony po czym wrzuć na patelnię pokrojoną cukinię i smaż kolejne 2 minuty. Wlej gorący bulion i duś kurczaka z cukinią pod przykryciem przez 3 minuty.

Następnie obróć kurczaka na drugą stronę, wlej śmietankę i ponownie doprowadź potrawę do wrzenia. Dodaj ser kremowy Hochland Emmentaler i gotuj potrawę kolejne 5-7 minut, często mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.

Na koniec dodaj posiekane suszone pomidory i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Gotową potrawę posyp, wcześniej usmażonym, boczkiem oraz natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA