Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 bloczek sera kremowego Hochland Emmentaler
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
6 plasterków wędzonego boczku
1 cukinia
1/3 szklanki suszonych pomidorów
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
2 łyżki masła
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka wymieszaj z solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką oraz olejem i wstaw na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotuj resztę składników. Boczek pokrój w paski i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Cukinię pokrój w kostkę, a suszone pomidory drobno posiekaj i odłóż do dalszej części przepisu.
Na głębokiej patelni roztop masło i włóż zamarynowane piersi z kurczaka. Smaż po 3 minuty z każdej strony po czym wrzuć na patelnię pokrojoną cukinię i smaż kolejne 2 minuty. Wlej gorący bulion i duś kurczaka z cukinią pod przykryciem przez 3 minuty.
Następnie obróć kurczaka na drugą stronę, wlej śmietankę i ponownie doprowadź potrawę do wrzenia. Dodaj ser kremowy Hochland Emmentaler i gotuj potrawę kolejne 5-7 minut, często mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
Na koniec dodaj posiekane suszone pomidory i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Gotową potrawę posyp, wcześniej usmażonym, boczkiem oraz natką pietruszki.