Składniki:
100 g masła
cukierki "krówki"
jabłko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Pokrój obrane jabłko w drobną kosteczkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Krówki również pokrój w drobną kostkę. Masło i cukier puder ubijaj na jasny krem przez ok. 5 minut. Dodaj jajko i miksuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Do ubitej masy wsyp jabłka i krówki. Całość wymieszaj szpatułką. Nabieraj po jednej łyżce powstałej masy, formuj kulki i delikatnie spłaszczaj. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut.