Placuszki z kukurydzy

Jeśli wydaje ci się, że kukurydza w puszce nadaje się tylko do imieninowej sałatki, to grubo się mylisz. Nasza propozycja to: klasyczne i proste placuszki. Pycha!
Zobacz wideo

Składniki:

1 puszka kukurydzy
1 cebula
40 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz
1 jajko
posiekana bazylia i pietruszka
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ubij jajko i odstaw. Wsyp do miski 3/4 puszki kukurydzy. Resztę odłóż na bok. Dodaj posiekaną cebulę i zblenduj. Następnie dosyp odstawione ziarna kukurydzy, dodaj ubite jajko, mąkę, sól i pieprz oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj. Na koniec rzuć pietruszkę i bazylię i wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionym sosem.

Więcej o: