Składniki:
Składniki na grzanki:
1/2 bochenka czerstwego chleba
1/4 szklanki oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
Składniki na sałatkę:
1 łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
1 pęczek świeżej bazylii
5 łyżek oliwy extra verigne
1 łyżka octu balsamicznego
300 g dojrzałych pomidorów (różnych odmian i kolorów)
sól
pieprz
Dodatkowo:
parmezan do podania
ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia
Sposób przygotowania:
Chleb pokrój w kostkę o boku 2cm. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj chleb i energicznie wymieszaj, aby cały pokrył się oliwą. Podgrzewaj około 2-3 minut na średnim ogniu, aż pieczywo zrumieni się i będzie chrupiące. Na koniec dopraw grzanki płatkami chili, oregano i odrobiną soli. Usmażone grzanki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Przygotuj sałatkę: kapary, ząbek czosnku oraz pół pęczka bazylii drobno posiekaj i wrzuć do dużej miski. Dodaj oliwę oraz ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw powstałą marynatę solą oraz pieprzem. Pomidory pokrój na duże kawałki, wrzuć do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj grzanki oraz listki z pozostałego pęczka bazylii i jeszcze raz wymieszaj sałatkę. Panzanellę podawaj posypaną płatkami parmezanu.