Składniki:
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz kurkowy:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj ciasto drożdżowe: w dużej misce umieść mąkę, mleko w proszku, cukier, sól oraz suche drożdże i porządnie wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i zagnieć elastyczne i zwarte ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody). Uformuj z ciasta kulę, włóż do oprószonej mąką miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotuj farsz: kurki dokładnie oczyść, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i przesmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj kurki, oraz tymianek i smaż, na największym ogniu, aż z grzybów odparuje cała woda. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem. Ostudź.
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie podziel na 6 części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie rozciągnij ją palcami, aby powstał niewielki placuszek. Na każdy placuszek nałóż po dwie łyżki farszu kurkowego, zlep boki ciasta i uformuj okrągłe bułki.
Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wskazanym czasie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw blaszkę z bułkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20-25 minut.