Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki drobnego cukru
3 czubate łyżki śmietany 18 proc.
2 żółtka
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
2/3 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
Dodatkowo:
Blaszka o wymiarach ok. 20x30 cm
1-2 brzoskwinie
150 g malin
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj masę serową: w dużej misce umieść twaróg, drobny cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj jajka i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Przygotuj kruche ciasto: do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz cukier i posiekaj składniki nożem. Następnie dodaj żółtka oraz śmietanę, zamieszaj i zagnieć zwarte i jednolite ciasto.
Odkrój 1/3 porcji ciasta, owiń folią i schowaj do zamrażarki.
Pozostałym ciastem wylep dno oraz boki blaszki do wysokości 2 cm (możesz rozwałkować ciasto lub wylepiać kawałek po kawałku). Na ciasto wyłóż masę serową i poukładaj na niej cząstki brzoskwiń oraz maliny. Na koniec wyjmij z zamrażarki schłodzony kawałek ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do blaszki.
Równomiernie rozprowadź wiórki ciasta po całej blaszce i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 50 minut. Przed podaniem całkowicie ostudź.