Składniki:
Sos:
15 g masła
15 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 g sera gruyère
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
Kanapki:
pieczywo
masło do posmarowania
musztarda dijon
parmezan
szynka
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania sosu. Masło rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Poczekaj chwilę, aż wyparuje z niego większość wody, po czym dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Gotuj przez około 3 minuty. Wlej partiami mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Gotuj ok. 10-15 minut (od czasu do czasu mieszaj). Wsyp starty ser, wymieszaj całość i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki posmaruj cienką warstwą masła i podpiecz w piekarniku. Na spodniej części kanapki rozprowadź musztardę, polej sosem, posyp częścią sera, a na to ułóż cienkie plastry szynki. Dołóż jeszcze warstwę sosu, przykryj drugą kromką, przyciśnij lekko, polej sosem i posyp resztą sera. Zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla do uzyskania satysfakcjonującego stopnia przypieczenia.