Fioletowe paluchy zombie z migdałami

Lubisz pokazywać palcem? No i super, my też. Teraz przez ekran wskazujemy palcem na ciebie i mówimy: "Zrób te ciastka"!
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na ciasto:
125 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 jajko
200 g mąki
50 g mielonych migdałów

Składniki na polewę:
2 białe czekolady
50 g śmietany 36 proc.
fioletowy barwnik spożywczy lub puder z buraka

Dodatkowo:
garść płatków migdałowych
drewniane patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmij ciasto, uformuj z niego wałeczki przypominające palce i nabij je na drewniane patyczki. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 10-15 minut.

W tym czasie rozpuść białą czekoladę z dodatkiem śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodaj fioletowy barwnik i dokładnie wymieszaj. Przy pomocy pędzelka posmaruj upieczone paluchy fioletową polewą i ponownie odłóż je na blachę. Na czubku każdego palucha umieść paznokieć z płatka migdałowego, a następnie ząbkami widelca wykonaj na ciastkach wzory przypominające zgięcia palców. Zaczekaj, aż polewa na paluchach zastygnie i podawaj.

Więcej o: