Składniki:
ryż długoziarnisty
2 filety z piersi kurczaka
3 cukinie
cebula
oliwa z oliwek
100 g serka śmietankowego
ogórek
łyżeczka mielonego curry
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka umyje, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na pół, a miąższ wykrój za pomocą łyżeczki. Obierz cebulę i posiekaj. Usmaż razem z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą curry. Ugotowany ryż wymieszaj z serkiem i dodaj do kurczaka i warzyw. Cukinie przełóż do naczynia żaroodpornego i wypełnij masą ryżową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 - 25 minut. W tym samym czasie umyj ogórka i za pomocą obieraczki wystrugaj cienkie plastry. Nasuń po jednym plasterku na wykałaczki, tak aby kształtem przypominały żagiel. Udekoruj nimi cukinię.