Dyniowe babeczki pająki

Jeśli w kuchni pojawiają się pajęczyny, to czas zacząć z niej korzystać! Wiele dań może się wystraszyć twoim brakiem umiejętności, więc na pierwszy ogień podrzucamy ci super prosty przepis na dyniowe babeczki pająki.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na babeczki:
200 g obranej i startej dyni
360 g mąki
200 g cukru trzcinowego
180 g rozpuszczonego masła
4 jaja
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
1 tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady
czekoladowa posypka
cukrowe oczy
kilka ciemnych i cienkich żelek, np. lukrecjowych

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na babeczki umieść w dużej misce i zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. Foremki na muffiny wypełnij ciastem do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20 minut, aż patyczek wbity w środek babeczki pozostanie suchy. Ostudź.

W międzyczasie przygotuj składniki do dekoracji: rozpuszczoną czekoladę umieść w niewielkiej miseczce, aby móc w niej zamaczać babeczki, a żelki lukrecjowe pokrój na niewielkie kawałki przypominające nogi pająków.

Ostudzone babeczki zanurz do połowy w roztopionej czekoladzie. W każdej babeczce wykonaj drewnianym patyczkiem 6 otworów i powciskaj w nie nogi z żelek. Następnie umocuj na babeczkach cukrowe oczy i posyp babeczki czekoladową posypką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA