Składniki:
4 szklanki jabłek
2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki mleka
orzechy pekan.
Krem:
1 opakowanie serka śmietankowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj pokrojone jabłka i cukier. Dodaj olej, jajka i wanilię. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wsyp mieszaninę mąki do mieszaniny jabłek. Dodaj mleko i mieszaj do momentu połączenia. Następnie dodaj posiekane orzechy pekan. Przełóż masę do formy i piecz przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudź całkowicie.
Polewa: Pokrój kremowy ser, aż uzyska gładką konsystencję. Dodaj masło i ubijaj aż do gładkiej masy. Dodaj wanilię i brązowy cukier. Rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta i posyp orzechami pekan. Przechowuj w lodówce.