Składniki:
Składniki na naleśniki:
50 g masła
50 g czekolady
225 g mąki pszennej
65 g cukru pudru
25 g kakao
3 jajka
2 żółtka
450 g mleka
Składniki na krem:
250 g mascarpone
50 ml śmietanki 30 proc.
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
Dodatkowo:
300 g malin
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w rondelku. Do gorącego masła dodaj czekoladę i od razu zdejmij rondel z ognia. Wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i oba składniki dokładnie się połączą.
W osobnej misce ubij jajka oraz żółtka z dodatkiem mleka. Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i przesiej do miski mąkę, cukier puder oraz kakao. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstaw ciasto na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolity, gładki krem. Schowaj krem do lodówki. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.
Ostudzone naleśniki posmaruj kremem, na kremie rozłóż maliny i pozwijaj naleśniki jak rolady.