Składniki:
Składniki na ciasto:
400 g mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
100 ml mleka
Składniki na farsz serowy:
400 g półtłustego twarogu
3 łyżki cukru waniliowego
2 żółtka
Dodatkowo:
kwaśna śmietana
cukier
maliny
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z jajkami i olejem, a następnie ciągle mieszając zacznij powoli wlewać mleko. Po wstępnym wymieszaniu mleka z mąką, zagnieć elastyczne i zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 15 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotuj farsz: twaróg, cukier waniliowy oraz żółtka umieść w misce i zblenduj na gładką pastę.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm i powycinaj w nim kółka o średnicy około 9cm (z mniejszych kółek ciężko będzie uformować sakiewki). Na środek każdego kółka nałóż po łyżeczce farszu serowego i uformuj z ciasta sakiewki (jak na wideo). Uformowane manty umieść w koszyczku do gotowania na parze (lub na specjalnej wkładce do garnka) i gotuj około 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną, cukrem i malinami.