Babka ziemniaczana

Fajna babka. I ziemniaki też są fajne. A babka ziemniaczana jest duofajna do kwadratu.
Zobacz wideo

Składniki:

2 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
200 g wędzonego boczku
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu

Dodatkowo:
forma "keksówka" o długości 30 cm
masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy
olej do podsmażenia upieczonej babki
kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Odcedź z nadmiaru tłuszczu i odstaw. Do dużej miski zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach oraz cebulę na części do przecierów. Przy pomocy chochelki lub miarki kuchennej odciśnij z ziemniaków nadmiar wody (jak na wideo). Następnie dodaj jajka, oba rodzaje mąki, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj usmażony wcześniej boczek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do długiej keksówki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz około godziny w 190 stopniach C, aż babka nabierze złotobrązowego koloru. Jeśli wierzch babki za mocno się przypiecze, przykryj blaszkę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia. Gotową babkę można dodatkowo pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron na oleju.

Więcej o: