Składniki:
3 placki tortilli 15 cm (pszenne lub kukurydziane)
1 pierś kurczaka
1 garść fasoli pinto
1 garść tartego sera cheddar
1 garść pokrojonej sałaty lodowej
1 garść pokrojonych w kostkę pomidorów
1 garść posiekanego szczypioru
3 łyżki sosu chipotle (przepis poniżej)
Składniki marynaty Achiote do kurczaka:
50 g pasty achiote
2 łyżki oliwy
1/2 limonki (sok)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos chipotle:
300 g pomidorów pelati (z puszki)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty chipotle
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
sól
Sposób przygotowania:
Przygotuj kurczaka: połącz wszystkie składniki marynaty, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Kurczak w marynacie powinien spędzić cztery do sześciu godzin. Usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej. Usmażoną pierś kurczaka pokrój w plastry, posiekaj sałatę lodową w paski, pomidory w kostkę, zetrzyj cheddar na grubej tarce, drobno pokrój szczypior.
Przygotuj sos chipotle: zmiksuj w blenderze pomidory, pastę chipotle, sól, ząbek czosnku, kumin, cukier i wędzoną paprykę. Cebulę możesz zblendować albo drobniutko posiekać.
Podgrzej tortille i napełniaj je składnikami. Na paskach sałaty lodowej ułóż soczystego kurczaka, fasolę i ser cheddar, polej składniki łyżką sosu chipotle. Na górę nałóż pomidora i drobno pokrojony szczypior. Jedz tacosy zaraz po złożeniu. Buen provecho!