Składniki:
4 filety śledziowe
80 g kopru włoskiego
6-8 ziarenek ziela angielskiego
6-8 ziarenek zielonego pieprzu
4-5 listków laurowych
3-4 suszone pomidory
6-8 małych kaparów
2-3 duże kapary
oliwa z oliwek
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe namocz w wodzie (lub mleku). Powinny w niej spędzić 1,5 godziny, ale w tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Sparz litrowy słoik (lub 2 mniejsze). Każdy z filetów przekrój na 3-4 kawałki. Koper włoski pokrój w piórka. Na dnie słoika ułóż warstwę śledzi, na nich warstwę kopru i część przypraw. Układaj tak rybę i koper warstwami, aż wykorzystasz wszystkie składniki. W międzyczasie dodaj suszone pomidory i kapary (te duże przekrój). Tak przygotowanego śledzia zalej oliwą i olejem.
Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach, śledź przejdzie aromatem i smakiem przypraw i będzie już gotowy do zjedzenia. Możesz go trzymać w lodówce przez kilka dni.
***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.