Składniki:
8 filetów śledziowych
2 średniej wielkości cebule cukrowe
olej lniany i olej rzepakowy (najlepiej tłoczone na zimno) do marynowania
ziele angielskie (15 ziarenek)
3 listki laurowe
5-6 goździków
Dodatkowo:
kwaśna śmietana
podgotowane i opieczone na maśle ziemniaki (jeden na porcję)
jabłko
posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
Zanim przystąpisz do przygotowania śledzi, namocz filety w zimnej wodzie. Powinny w niej spędzić 1,5 godziny. W tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Obierz i pokrój w piórka obie cebule. Na dnie średniej wielkości miski ułóż warstwę cebuli, dodaj listek laurowy, 2-3 goździki i 5 ziarenek ziela angielskiego. Układaj kolejne warstwy śledzi, cebuli i przypraw, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Tak przygotowaną rybę zalej olejem lnianym i rzepakowym.
Śledzie przykryj szczelnie folią lub przełóż do zakręcanego słoika i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu podawaj z kwaśną śmietaną, opiekanymi ziemniakami, pokrojonym w zapałkę jabłkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Śledź tradycyjny, podwędzany i po włosku według przepisu Adriany. Najlepiej przygotować wszystkie trzy warianty! Jowita Romaniuk
***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.