Składniki:
Składniki na kruchy spód:
150 g kruchych ciastek z nadzieniem (markizy)
40 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
300 g pistacji (wyłuskanych, niesolonych)
400 g mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżeczki ekstraktu naturalnego wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
2 jajka
250 g serka mascarpone
250 g twarogu sernikowego (mielonego)
Składniki na polewę
200 g białej czekolady
175 ml śmietanki 30 proc.
Pistacje do ozdoby
Dodatkowo:
Okrągła blaszka o średnicy 22cm
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kruchy spód: ciastka z nadzieniem i miękkie masło włóż do misy blendera i zmiksuj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową do tortownicy, rozprowadź równomiernie po całym dnie i delikatnie podociskaj dłońmi. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotuj masę serową: pistacje umieść w misie blendera i zmiksuj bardzo drobno, aż masa stanie się lekko wilgotna i klejąca i zacznie się łączyć w grudki. Następnie wlej mleko skondensowane i zmiksuj do połączenia składników. Przełóż masę pistacjową do dużej miski i dodaj do niej jajka - stopniowo, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodaj oba rodzaje sera (mielony twaróg i mascarpone) oraz ekstrakt naturalny wanilia Bourbon i zmiksuj do połączenia składników.
Przełóż masę serową na schłodzony kruchy spód, delikatnie wyrównaj wierzch i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (na trybie góra-dół). Piecz około 1 godziny, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie schowaj je na noc do lodówki.