Galettes bretonnes

Naleśniki - jedna z ulubionych propozycji na śniadanie, szczególnie w weekend, gdy mamy trochę więcej czasu na nabranie rozpędu. Sadzone jajko? Zawsze dobre! A co gdyby zeswatać te dwa dania? Będzie inaczej, będzie pysznie, będzie wykwintnie - bo po francusku. Chwila roboty i voila!
Zobacz wideo

Składniki na naleśniki:

250 g mąki gryczanej
2 jajka
500 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Dodatkowo:

po 1 jajku na naleśnik
szynka pokrojona w paski
dojrzewający żółty ser (starty na tarce o grubych oczkach)
drobno posiekany szczypiorek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę gryczaną przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka oraz wodę i energicznie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec wlej olej i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut (w międzyczasie możesz pokroić szynkę, zetrzeć ser i posiekać szczypiorek).

Rozgrzej patelnię do naleśników i wylej na nią porcję ciasta. Kiedy naleśnik zacznie się rumienić, przewróć go na drugą stronę i wbij na środek surowe jajko. Naokoło żółtka rozłóż paski szynki oraz tarty ser i złóż brzegi naleśnika do środka tworząc coś na kształt kwadratowej koperty. Kiedy jajko się zetnie zdejmij naleśnik z patelni. Posyp jajko solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA