Składniki na naleśniki:
250 g mąki gryczanej
2 jajka
500 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
po 1 jajku na naleśnik
szynka pokrojona w paski
dojrzewający żółty ser (starty na tarce o grubych oczkach)
drobno posiekany szczypiorek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę gryczaną przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka oraz wodę i energicznie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec wlej olej i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw ciasto na 15 minut (w międzyczasie możesz pokroić szynkę, zetrzeć ser i posiekać szczypiorek).
Rozgrzej patelnię do naleśników i wylej na nią porcję ciasta. Kiedy naleśnik zacznie się rumienić, przewróć go na drugą stronę i wbij na środek surowe jajko. Naokoło żółtka rozłóż paski szynki oraz tarty ser i złóż brzegi naleśnika do środka tworząc coś na kształt kwadratowej koperty. Kiedy jajko się zetnie zdejmij naleśnik z patelni. Posyp jajko solą, pieprzem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.