Składniki:
Składniki na ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
12 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
800 g cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1 mały słoiczek anchois
1 mały słoik drylowanych czarnych oliwek
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść pokruszone drożdże. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj, aż drożdże dokładnie się rozpuszczą. Dodaj mąkę, sól oraz oliwę i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Na głębokiej patelni rozgrzej masło z dodatkiem oliwy. Wrzuć cebulę i dopraw ją solą oraz tymiankiem. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru (zajmie to około 30-40 minut). Pod koniec smażenia dopraw cebulę świeżo zmielonym pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 2-3 mm i przenieś go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.. Na cieście rozłóż skarmelizowaną cebulę zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na brzegach. Na cebuli ułóż kratkę z filetów anchois, a następnie w każdej kratce umieść po jednej oliwce. Brzegi tarty pozakładaj do środka tworząc falbankę.
Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 20 minut.