Pissaladiere - tarta cebulowa

Kto nauczył Francuzów jeść widelcem już wiemy. A skąd wziął się przepis na tę tartę cebulową? Pewnie jakiś mieszkaniec Lublina sprowadził do Francji przepis na cebularze, z których koniec końców powstało Pissaladiere.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na ciasto:
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
12 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Składniki na farsz:
800 g cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1 mały słoiczek anchois
1 mały słoik drylowanych czarnych oliwek
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieść pokruszone drożdże. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj, aż drożdże dokładnie się rozpuszczą. Dodaj mąkę, sól oraz oliwę i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Na głębokiej patelni rozgrzej masło z dodatkiem oliwy. Wrzuć cebulę i dopraw ją solą oraz tymiankiem. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru (zajmie to około 30-40 minut). Pod koniec smażenia dopraw cebulę świeżo zmielonym pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 2-3 mm i przenieś go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.. Na cieście rozłóż skarmelizowaną cebulę zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na brzegach. Na cebuli ułóż kratkę z filetów anchois, a następnie w każdej kratce umieść po jednej oliwce. Brzegi tarty pozakładaj do środka tworząc falbankę.

Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 20 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA