Składniki:
500 g twarogu sernikowego
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 proc.
olej
Dodatkowo:
1/2 szklanki mąki do obtoczenia placuszków
kwaśna śmietana i cukier do podania
Sposób przygotowania:
Twaróg sernikowy umieść w dużej misce i rozgnieć go widelcem aż nabierze kremowej konsystencji. Dodaj śmietanę, jajko, cukier oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Mąkę do obtoczenia placków wsyp do płytkiej miski lub na talerzyk. Nabierz czubatą łyżkę masy serowej, przełóż ją bezpośrednio do mąki i dokładnie obtocz. Następnie uformuj w dłoniach okrągły placuszek i włóż go od razu na patelnię z rozgrzanym olejem. Podobnie wykonaj kolejne placuszki.
Serniczki smaż na średnim ogniu, aż nabiorą z obu stron złotobrązowego koloru. Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem.