Składniki:
200 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
35 g cukru pudru
1 jajko (żółtko i białko osobno)
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
100 g konfitury z róży
Dodatkowo:
cukier puder do posypania upieczonych rogalików
Sposób przygotowania:
Mąkę oraz cukier puder umieść w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i szybko utrzyj wszystkie składniki w palcach, aż zaczną się łączyć w okruchy ciasta. Następnie dodaj śmietanę oraz żółtko i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na placek o grubości około 2-3 mm. Przy pomocy dużego talerza wytnij w cieście okrąg i podziel go na 8 równych trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta nałóż po łyżeczce konfitury i pozwijaj trójkąty w rogaliki tak jak na wideo. Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie zlep ich końce, żeby cała konfitura nie wypłynęła na zewnątrz podczas pieczenia.
Na koniec posmaruj rogaliki białkiem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 10 minut, aż rogaliki lekko się zarumienią. Przed podaniem posyp rogaliki cukrem pudrem.