Składniki na sałatkę:
3 duże ziemniaki
2 marchewki
1 duża pietruszka (lub dwie mniejsze)
1/2 selera korzeniowego
1 jabłko
1 łyżka soli
1 mała cebula
4 ogórki kiszone
4 jajka na twardo
1 puszka groszku
1 szklanka domowego majonezu
Składniki na majonez:
1 jajko (wyparzone)
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 szklanka oleju rzepakowego
2-3 łyżki gorącej wody (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj majonez: jajko umieść w wysokim, wąskim naczyniu (średnica naczynia powinna być niewiele większa niż średnica ręcznego blendera). Dodaj musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz, i na sam koniec wlej olej. Włóż do naczynia blender, tak aby dotykał dna i zacznij miksować. Kiedy składniki na dnie zaczną się łączyć w jednolitą, jasną masę zacznij powoli unosić i opuszczać blender, aż powstanie gęsty i gładki majonez. Jeśli uznasz, że konsystencja majonezu jest zbyt gęsta to nie przerywając miksowania, dodaj stopniowo, łyżka po łyżce, gorącej wody, aż majonez nabierze pożądanej konsystencji.
Przygotuj sałatkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera dokładnie umyj i włóż do garnka. Zalej warzywa wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 45-50 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
Podobnie drobno pokrój obrane jabłko, ogórki kiszone, cebulę oraz jajka na twardo. Umieść pokrojone składniki w dużej misce, dodaj zielony groszek oraz majonez i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sałatkę solą oraz pieprzem.