Składniki na bezę:
2 białka
100 g drobnego cukru
Dodatkowo:
Bita śmietana
Drobne owoce (np. borówki, maliny, truskawki)
Rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki
Sposób przygotowania:
Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych obrotów. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki i napełnij go masą bezową.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij przy pomocy rękawa cukierniczego niewielkie bezowe gniazdka - zacznij od okrągłego spodu, a następnie uformuj ścianki.
Wstaw blaszkę z bezami do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i piecz około 80-90 minut. Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzone bezowe gniazdka wypełnij bitą śmietaną i ozdób świeżymi, drobnymi owocami.