Składniki:
200 ml płynnego miodu
85 g masła
250 g mąki pszennej
85 g drobno zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
W rondelku umieść miód oraz pokrojone na małe kawałki masło i podgrzewaj często mieszając, aż masło się roztopi i oba składniki dokładnie się połączą. Zdejmij rondel z palnika i lekko ostudź masę (ma być ciepła, a nie gorąca).
W międzyczasie w dużej misce wymieszaj suche składniki ? mąkę, mielone migdały, przyprawę piernikową, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę.
Do suchych składników wlej ciepłą masę miodowo-maślaną, dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj do połączenia składników (ciasto powinno być miękkie i lepiące).
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do całkowitego ostygnięcia (zajmie to około 30 minut).
Kiedy ciasto ostygnie zacznij formować pierniczki. Nabieraj po łyżce masy piernikowej i formuj w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połóż kuleczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj dość spore odstępy, bo pierniczki mocno urosną) i spłaszcz je delikatnie zwilżoną dłonią.
Wstaw blachę z pierniczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 13-15 minut. Upieczone pierniczki zostaw do ostygnięcia na blaszce (początkowo pierniczki są bardzo miękkie).
Z cukru pudru i gorącej wody przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj po łyżeczce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzone pierniczki polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.