Ciasto Zebra Świąteczna (bez pieczenia)

Nie wiemy czy ciasto zebra bez pieczenia robi się w czasie świąt na Sawannie, ale w Polsce można je zrobić nie tylko na święta.
Zobacz wideo

Składniki:

75-80 herbatników kakaowych
125 g mascarpone
1 l śmietanki 30 proc.
7 łyżek cukru pudru
3 łyżki likieru kokosowego
4 łyżeczki żelatyny
75 ml wody
600 g dżemu z czarnych porzeczek
1/2 szklanki wiórków kokosowych
16-20 pralinek kokosowych

Dodatkowo:
Forma o wymiarach około 23x23 cm

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj krem: żelatynę zalej wodą (75 ml) i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, aż masa nabierze płynnej konsystencji (uważaj, żeby nie zagotować masy, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Przestudź.

W dużej misce umieść mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz likier kokosowy i przy pomocy miksera ubij wszystkie składniki na sztywny krem. Nabierz dwie łyżki kremu, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj kolejne dwie łyżki kremu, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z kremem. Zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.

Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż warstwę kakaowych herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj kolejno 1/3 przygotowanego dżemu z porzeczek oraz 1/4 kremu. Następnie ułóż kolejne warstwy herbatników, dżemu z porzeczek, kremu, herbatników, dżemu z porzeczek, kremu i zakończ warstwą herbatników oraz kremu (z pominięciem dżemu). Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i porozkładaj na nim równomiernie pralinki kokosowe, tak aby po pokrojeniu na każdym kawałku ciasta znalazła się jedna pralinka.

Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc aby herbatniki zdążyły odpowiednio zmięknąć.

Więcej o: