Składniki na ciasteczka:
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
170 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
1 jajko
1/4 szklanki melasy
Do ozdoby:
2 tabliczki białej czekolady
Kolorowe pisaki spożywcze (czerwony i zielony)
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, sodę, sól, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz goździki.
W osobnej dużej misce umieść miękkie masło oraz oba rodzaje cukru (1/2 szklanki zwykłego i 1/2 szklanki brązowego) i zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj melasę i ponownie zmiksuj. Zacznij stopniowo dodawać suche składniki, za każdym razem dokładnie miksując, aż do całkowitego połączenia składników. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto nabieraj łyżką i formuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki z ciasta obtocz w pozostałych 3 łyżkach cukru i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 5 centymetrowych odstępach.
Delikatnie spłaszcz każdą kuleczkę i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 8-10 minut, aż ciastka zaczną się lekko rumienić. Upieczone ciasteczka ostudź na blaszce (z początku będą bardzo miękkie).
Białą czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka zanurz do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę do pieczenia. Kiedy czekolada zastygnie ozdób ciastka kolorowymi pisakami (jak na wideo).