Składniki:
- 250 g tłustego twarogu
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki maku
- 1 jajko
- szczypta soli
- mąka do oprószenia blatu
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki brązowego, drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Ser włóż do miski i porządnie rozdrobnij widelcem. Dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę oraz mak i szybko zagnieć ciasto, łącząc je w kulę.
Porcję ciasta przełóż na oprószony mąką blat i uformuj z niego wałek o szerokości około 3 centymetrów. Lekko spłaszcz go palcami i pokrój ukośnie na kawałki. Leniwe wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj mielone migdały, cukier oraz cynamon i smaż, aż składniki zaczną się lekko rumienić.
Ugotowane kluski wyłóż na talerz i podawaj ze słodką migdałową zasmażką.