Składniki:
jedna kulka sera mozzarella
Panierka:
mąka
jajko
łyżka bułki tartej
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka chili
łyżeczka suszonej bazylii
olej do głębokiego smażenia
ketchup
Sposób przygotowania:
Pokrój mozzarellę w dużą kostkę - około 2 x 2 cm. Przygotuj trzy miski. Do pierwszej miski wsyp mąkę, do drugiej wbij jajko i je rozkłóć, w trzeciej wymieszaj bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie obtaczaj kostki mozzarelli kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Do tego trzeba się przyłożyć, panierka musi być szczelna - inaczej ser wypłynie, a tego nie chcemy. W rondelku rozgrzej olej. Uwaga, gorące! Jeśli masz dwie lewe ręce, poproś o pomoc kogoś z dorosłych! Bardzo ostrożnie wrzucaj kawałki mozzarelli na olej. Może chlapać i pryskać, dlatego ten etap wymaga szczególnej ostrożności. Smaż ser na złoty kolor. Teraz nie wychodź z kuchni i bacznie obserwuj jak ser się smaży - to będzie trwało tylko minutę. Cheeeese!