Składniki:
banany
pianki marshmallow
100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
Do posypania:
m&m's
potłuczone ciasteczka Oreo
cukrowe kulki i gwiazdki
Sposób przygotowania:
Obierz banany, pokrój na niewielkie, dwucentymetrowe kawałki. Nadziewaj na bambusowe patyczki - banany na przemian z piankami marshmallow. My daliśmy tylko po trzy kawałki bananów i pianek na każdy patyczek, ale możesz zrobić także długie szaszłyki. Teraz wstaw szaszłyki do zamrażarki na 2 godziny, żeby banany i pianki porządnie się schłodziły - dzięki temu czekolada ładnie zastygnie na szaszłykach.
Teraz proszę się skupić. Na średnim ogniu ustaw mały garnek - wlej około jednej szklanki wody. Gdy woda się zagotuje, na garnku ustaw miskę. Do niej włóż pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści, ostrożnie mieszaj. Uwaga! Miseczka z czekoladą i garnek są gorące, więc przy mieszaniu czekolady użyj rękawic albo trzymaj miskę przez ścierkę!
Po 2 godzinach wyjmij banany z lodówki. Każdy szaszłyk polej rozpuszczoną czekoladą. Ozdób tym co lubisz najbardziej - my wybraliśmy potłuczone ciasteczka oreo, m&m'sy, cukrowe gwiazdki i kulki.