Fasolka szparagowa to fantastyczny dodatek do obiadu. Przyzwyczailiśmy się, że podaje się ją z zasmażką z bułki tartej, ale pamiętajcie, że w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Dlatego podajemy przepis na fasolkę w takim wydaniu, o jakim wielu się nie śniło.
Tabbouleh to pyszna i lekka sałatka, która świetnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań. Dodatek mięty i soku z cytryny sprawia, że ma orzeźwiający aromat, a nietypowy składnik, którym są morele, jeszcze bardziej podkręca jej smak. Zachęcamy do przetestowania przepisu - sałatkę robi się ekspresowo.
Czereśniowy cobbler to ciasto doskonałe w każdym calu i idealne na lato, kiedy czereśnie są świeże, słodkie i soczyste. Jak je zrobić? Zdziwisz się, jakie to proste. Pamiętaj, że jeśli nie masz dostępu do czereśni, możesz zastąpić je innymi owocami.
Cukinia - przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona. Trzeba jednak przyznać, że placki wychodzą z niej znakomite. Szczególnie, jeśli są ekstremalnie chrupiące i poda się je z prostym, a wiele zmieniającym dodatkiem. Łapcie nasz przepis!
Domowa lemoniada to najlepszy napój, który możemy sobie zaserwować w upalne dni. Orzeźwia, gasi pragnienie, jest pyszna i zdrowa - sami decydujemy o tym, których składników użyjemy. Jeśli szukacie pomysłów na inną lemoniadę niż klasyczna cytrynowa, mamy dla was trzy przepisy, które na pewno wam się spodobają.
Cukinia latem bije rekordy popularności. Jeżeli też daliście się ponieść temu szaleństwu i macie ochotę na dania z cukinii, mamy dla was coś ekstra. Takiego makaronu jeszcze nie jedliście!
Gzik to sztandarowa potrawa kuchni wielkopolskiej. Jest to twaróg wymieszany ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Podaje się go z ziemniakami, więc nasze kubki smakowe mogą rozkoszować się nim przez cały rok - użyc możecie zarówno młodych, jak i starych ziemniaków. My przygotowaliśmy dla was wersję z tymi pierwszymi i wiecie co? Zakochacie się od razu.
Chłodnik to jeden z symboli lata. Kiedy temperatura za oknem sięga 30 stopni, nic tak dobrze nie chłodzi i nie orzeźwia, jak ta zupa. Podrzucamy wam przepis na chłodnik z ogórka, ale z nietypowym twistem - dodaliśmy do niego też awokado. Łapcie!
Galette to rodzaj rustykalnej tarty. Piecze się ją bez formy, nie jest więc idealnie okrągła. To tylko nadaje jej uroku, bo wygląda jeszcze bardziej swojsko. A jak smakuje! Dodajcie do niej sezonowe owoce, a poczujecie się jak w bajce. My polecamy wam galette z truskawkami.
Serniki wielu osobom kojarzą się ze świętami, my jednak udowodnimy wam, że równie dobrze radzą sobie latem. Mamy dla was dwie propozycje - sernik na zimno z malinami i białą czekoladą (uśmiechamy się już na samą myśl) oraz wakacyjną wariację na temat słynnego koktajlu. Łapcie!
Osoby, które nie znają francuskiego, mogą napotkać pewien problem z wymówieniem nazwy tej zupy. Jednak gwarantujemy, że problemu nie będzie z jej zjedzeniem. W dodatku robi się ją tak łatwo, że szkoda nie spróbować.
W Hiszpanii mówią na niego gazpacho, w Polsce to po prostu chłodnik. Nieważne, jak nazywasz tę zupę, chyba nie ma lepszego sezonu na jego przygotowanie niż lato. Ale żeby dodać trochę hiszpańskiego temperamentu, my dodaliśmy arbuza. Ty też dodaj. Obowiązkowo!
Młoda kapusta wiosną i latem podbija polskie stoły. Można ją podawać jako dodatek do dań głównych, zrobić z niej bigos lub kapuśniak. Można też nadać jej zupełnie nowy wymiar i zrobić z azjatyckim twistem. Gwarantujemy, że będzie przepyszna.
Wy też tak macie, że gdy myślicie "rabarbar", to przed oczami automatycznie pojawiają wam się słońce, błękitne niebo i rozwieszony między drzewami hamak? My tak, dlatego postanowiliśmy dać upust tym emocjom i zamienić je w przepyszny, wiosenno-letni deser.