Zobacz wideo

Przepisy wideo

  • Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? Nasz kucharz pokazuje niezawodne triki

    Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? Nasz kucharz pokazuje niezawodne triki

    Wszyscy to znamy - gotujemy jajka, czekamy, aż trochę przestygną, a gdy zaczynamy je obierać, dostajemy białej gorączki. Skorupka odchodzi razem z białkiem, na dodatek bardzo małymi kawałkami. Wydaje nam się, że obieranie trwa w nieskończoność. Nie musi tak być. Nasz kucharz Michał Toczyłowski wie, jak gotować jajka, by bez problemu je obrać. Przydadzą się nóż oraz sól.

    Ola Wiśniewska
  • Matteo Brunetti upiekł w kuchni Hapsa lasagne z ricottą i szpinakiem. Nie mogliśmy się od niej oderwać

    Matteo Brunetti upiekł w kuchni Hapsa lasagne z ricottą i szpinakiem. Nie mogliśmy się od niej oderwać

    Matteo Brunetti był gościem kuchni Hapsa. Jednym z przepisów, którym się z nami podzielił, jest lasagne z ricottą i szpinakiem. Kucharz zachwala, że jest to potrawa niezwykle uniwersalna - można ją jeść na każdą okazję, nawet na Wielkanoc, bo Włosi wtedy też zajadają się pastą, i bez okazji. Matteo dzieli się przy tym cennymi wskazówkami, dzięki którym wasza lasagne wyjdzie bezbłędna.

    Ola Wiśniewska
  • Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe torta degli addobbi. 'Niesamowity przepis'

    Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe torta degli addobbi. "Niesamowity przepis"

    Matteo Brunetti to finalista VI edycji MasterChefa i popularny kucharz, którego na Instagramie obserwuje ponad 300 tysięcy osób. Mieliśmy przyjemność gościć go w kuchni Hapsa, gdzie podzielił się z nami fantastycznym przepisem, który możecie wykorzystać na Wielkanoc i nie tylko. "Ciasto na słodko, ale z ryżem" - mówi tajemniczo na samym początku. Jesteście ciekawi przepisu?

    Ola Wiśniewska
  • Kurczak piccata - najlepsza odpowiedź na trudne pytanie 'co dziś na obiad?'. Zrobisz go ekspresowo
  • Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

    Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

    Naleśniki to jedno z tych dań, które lubi praktycznie każdy. No bo do środka można włożyć i twaróg, i owoce, i kapustę, szpinak i mięso. Można też kombinować z samym ciastem, na przykład dodać do niego budyń. Kto wam zabroni? My na pewno nie - jesteśmy zajęci zajadaniem.

    Haps
  • Pizza na spodzie z tortilli

    Pizza na spodzie z tortilli

    W dzisiejszym odcinku Tomasz pokazał, jak zrobić jedną z najprostszych i najsmaczniejszych przekąsek na imprezę i nie tylko, czyli pizzę na spodzie z tortilli w trzech odsłonach. Idealne zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Smacznego!

    Haps
  • Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

    Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

    Zapach drożdżówek kojarzy ci się z ukochaną babcią? Odtwórz go we własnej kuchni. Nasz przepis to wariacja na temat tych pysznych bułeczek, bo zrobiliśmy je w wersji chińskiej. Nie, to nie zakrawa na profanację babcinych wypieków. Zresztą podziel się nimi z babunią i obserwuj, jak na jej twarzy maluje się szeroki uśmiech.

    Haps
  • Creme brulée - przepis na najlepszy deser świata. Jest prostszy, niż ci się wydaje. To tylko pięć składników
  • Starcie gigantów: Gessler vs. Makłowicz. Czyje naleśniki są lepsze? Nasza redakcja nie miała wątpliwości
  • Przepis na zupę ogórkową. Wyjdzie idealna, ale pamiętaj o zasadzie dotyczącej śmietany. Dzięki temu się nie zwarzy
  • Przepis na pizzę. Najlepsze ciasto jak z włoskiej restauracji

    Przepis na pizzę. Najlepsze ciasto jak z włoskiej restauracji

    Pizza to bezapelacyjnie jedna z najpopularniejszych potraw świata. Najlepiej smakuje ta prawdziwa, tradycyjna, serwowana we włoskiej pizzerii. Nie możemy sobie przecież jednak pozwolić na to, żeby wciąż stołować się w restauracjach, na dodatek w słonecznej Italii. Smak takiej pizzy bez problemu odtworzycie jednak w domu. Wystarczy, że zastosujecie się do naszego przepisu.

    Haps
  • Ryba po grecku została po świętach? Katarzyna Bosacka radzi, by zrobić z niej... tajską zupę

    Ryba po grecku została po świętach? Katarzyna Bosacka radzi, by zrobić z niej... tajską zupę

    Ryba po grecku to, obok barszczu i pierogów, jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Zdarza się jednak, że zrobimy jej za dużo. Co wtedy? Przede wszystkim na pewno nie należy wyrzucać jej do kosza! Zarówno resztki ryby, jak i warzyw można jeszcze sprytnie wykorzystać. Jak? Zrobić zupę z tajskim twistem. - Nadajmy tej polskiej rybie podawanej po grecku odrobinę tajskości - zachęca Katarzyna Bosacka, pomysłodawczyni przepisu.

    Haps
  • Ciocia Krysia miała nie przynosić sałatki, zrobiła wielką miskę. Co zrobić z resztek? Katarzyna Bosacka ma na to sposób

    Ciocia Krysia miała nie przynosić sałatki, zrobiła wielką miskę. Co zrobić z resztek? Katarzyna Bosacka ma na to sposób

    Mówi się, że uczymy się na błędach. W przypadku sałatki jarzynowej absolutnie się to nie sprawdza. Zawsze robimy ją na święta i zawsze jest jej za dużo. Co zrobić z resztkami? Zamrozić nie możemy, bo jednym ze składników jest majonez. Jest jednak inny sposób, którym podzieliła się z nami Katarzyna Bosacka. - Można zrobić z tego tartę. Tak, tartę! I to na czerstwym chlebie. Wyjdzie przepyszna, zjemy ją ze smakiem - zapewnia. Zatem nie dość, że nie zmarnujemy sałatki, to nie będziemy musieli też wyrzucać chleba, który na kanapki już się nie nadaje.

    Haps
  • Zróbmy miejsce dla ukraińskiej tradycji. Kutia na uzwarze prosto z Zaporoża

    Zróbmy miejsce dla ukraińskiej tradycji. Kutia na uzwarze prosto z Zaporoża

    Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, karpie... Wszystkie te potrawy stanowią nieodłączony element polskiej tradycji bożonarodzeniowej. Tegoroczne święta będą jednak inne. Z powodu rosyjskiej agresji wielu Ukraińców spędzi je z dala od swoich domów i bliskich. Nie zapominajmy o nich i bądźmy w te święta razem, nawet symbolicznie. Zróbmy w naszych domach miejsce dla ukraińskiej tradycji i przygotujmy pełną smaku zaporoską kutię na uzwarze, która jest jednym z najważniejszych dań świątecznych w Ukrainie.

    Haps
Copyright © Agora SA