Zobacz wideo

Przepisy wideo

  • Zróbmy miejsce dla ukraińskiej tradycji. Kutia na uzwarze prosto z Zaporoża

    Zróbmy miejsce dla ukraińskiej tradycji. Kutia na uzwarze prosto z Zaporoża

    Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, karpie... Wszystkie te potrawy stanowią nieodłączony element polskiej tradycji bożonarodzeniowej. Tegoroczne święta będą jednak inne. Z powodu rosyjskiej agresji wielu Ukraińców spędzi je z dala od swoich domów i bliskich. Nie zapominajmy o nich i bądźmy w te święta razem, nawet symbolicznie. Zróbmy w naszych domach miejsce dla ukraińskiej tradycji i przygotujmy pełną smaku zaporoską kutię na uzwarze, która jest jednym z najważniejszych dań świątecznych w Ukrainie.

    Haps
  • Poleśniki - niezwykła wersja placków ziemniaczanych. Zrób je w swojej kuchni

    Poleśniki - niezwykła wersja placków ziemniaczanych. Zrób je w swojej kuchni

    Poleśniki (nie mylić z naleśnikami) to miks placków ziemniaczanych i gołąbków. Są charakterystyczne dla kuchni Beskidów oraz Śląska Cieszyńskiego, ale tak pyszne, że każdy powinien ich spróbować. Nie musicie jednak jechać we wspomniane regiony, bo poleśniki bez problemu zrobicie we własnej kuchni. Przekonajcie się sami, jakie to proste.

    Haps
  • Jaka przekąska na mecz? Mamy dwie propozycje. 'Trzeba zamieszać, tak jak napastnicy mieszają obrońcami'
  • Gnocchi w sosie dyniowym. Przepis, który rozjaśni najbardziej ponury dzień

    Gnocchi w sosie dyniowym. Przepis, który rozjaśni najbardziej ponury dzień

    Gnocchi, czyli miękkim, włoskim kluseczkom, naprawdę trudno się oprzeć. Zwłaszcza jeśli jesteście miłośnikami kopytek, bo można powiedzieć, że to krewniacy. Mamy dla was wspaniały przepis na gnocchi w dyniowej odsłonie. Gwarantujemy, że rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.

    Haps
  • Ciasto na oleju ze śliwkami. Ekspresowy deser, który zawsze się udaje

    Ciasto na oleju ze śliwkami. Ekspresowy deser, który zawsze się udaje

    Ciasto ze śliwkami na oleju rzepakowym to deser, którego nie da się nie kochać. Jego zwieńczeniem jest cudownie słodka i maślana kruszonka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i dadzą sobie z nim radę nawet ci, którzy dopiero uczą się piec. Łapcie przepis i przekonajcie się sami!

    Haps
  • Zupa dahl z soczewicy z dynią. Ekspresowo się robi i ekspresowo rozgrzewa

    Zupa dahl z soczewicy z dynią. Ekspresowo się robi i ekspresowo rozgrzewa

    Nic tak dobrze nie rozgrzewa w chłodne dni, jak domowej roboty zupa. Jeśli znudziły ci się już klasyki takie rosół, pomidorowa czy ogórkowa, sięgnij okiem nieco dalej. Mamy dla ciebie przepis na aromatyczną zupę dahl, którą wzbogaciliśmy królową jesieni, czyli dynią. Naprawdę trudno się jej oprzeć.

    Haps
  • Domowa pizza z białym sosem i grzybami. Ma szansę zdetronizować twoją ulubioną
  • Obłędne leczo z cukinią i kiełbasą chorizo uwodzi pikanterią i boskim aromatem. Raz-dwa i gotowe
  • Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
  • Gratin dyniowo-ziemniaczane. To nie byle jaka zapiekanka
  • Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

    Risotto dyniowe z gorgonzolą. Ten dodatek sprawi, że na długo zapadnie w pamięć

    Jesienią dynia zaczyna królować w kuchni. Zupy i ciasta to klasyki dobrze znane wszystkim fanom gotowania. Mamy jednak dla was przepis, który być może nie od razu wpada do głowy, gdy sięga się po dynię w sklepie lub na farmie. Risotto dyniowe to kwintesencja jesiennego obiadu, a dodatek gorgonzoli do tego dania sprawi, że na długo zapadnie wam w pamięć.

    Haps
  • Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Tak powstaje deser doskonały
  • Jajko mollet na dwa sposoby. Spróbuj przed seansem filmu 'Johnny'!

    Jajko mollet na dwa sposoby. Spróbuj przed seansem filmu "Johnny"!

    W piątek, 23 września do kin trafił długo wyczekiwany film na podstawie wspomnień podopiecznego księdza Jana Kaczkowskiego. Istotną rolę w tej opowieści odgrywa pewna potrawa, a dokładnie jajko mollet. Postanowiliśmy przetestować ten przepis i podpowiemy, co należy zrobić, by jajko było idealne.

    Joanna Szumilas
  • Risotto grzybowe z boczkiem

    Risotto grzybowe z boczkiem

    Jesienią nie ma opcji, żeby w kuchni nie wykorzystać grzybów. Dlatego nasza propozycja na dziś to genialne risotto grzybowe z boczkiem. Zapewniamy, że boczkiem wam nie wyjdzie!

    Haps