Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, karpie... Wszystkie te potrawy stanowią nieodłączony element polskiej tradycji bożonarodzeniowej. Tegoroczne święta będą jednak inne. Z powodu rosyjskiej agresji wielu Ukraińców spędzi je z dala od swoich domów i bliskich. Nie zapominajmy o nich i bądźmy w te święta razem, nawet symbolicznie. Zróbmy w naszych domach miejsce dla ukraińskiej tradycji i przygotujmy pełną smaku zaporoską kutię na uzwarze, która jest jednym z najważniejszych dań świątecznych w Ukrainie.
Poleśniki (nie mylić z naleśnikami) to miks placków ziemniaczanych i gołąbków. Są charakterystyczne dla kuchni Beskidów oraz Śląska Cieszyńskiego, ale tak pyszne, że każdy powinien ich spróbować. Nie musicie jednak jechać we wspomniane regiony, bo poleśniki bez problemu zrobicie we własnej kuchni. Przekonajcie się sami, jakie to proste.
Zastanawiacie się, jak umilić sobie oglądanie meczów na mistrzostwach świata i co przekąsić w trakcie? Nasi koledzy z redakcji Sport.pl - Dominik Wardzichowski i Tomek Pazdyk - radzą: nie kupujcie chipsów. Mamy dla was dwie dużo lepsze propozycje: panierowany boczek oraz skrzydełka w sosie buffalo. "Boże, jakie to jest dobre" - zachwycali się nasi kucharze.
Gnocchi, czyli miękkim, włoskim kluseczkom, naprawdę trudno się oprzeć. Zwłaszcza jeśli jesteście miłośnikami kopytek, bo można powiedzieć, że to krewniacy. Mamy dla was wspaniały przepis na gnocchi w dyniowej odsłonie. Gwarantujemy, że rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień.
Ciasto ze śliwkami na oleju rzepakowym to deser, którego nie da się nie kochać. Jego zwieńczeniem jest cudownie słodka i maślana kruszonka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i dadzą sobie z nim radę nawet ci, którzy dopiero uczą się piec. Łapcie przepis i przekonajcie się sami!
Nic tak dobrze nie rozgrzewa w chłodne dni, jak domowej roboty zupa. Jeśli znudziły ci się już klasyki takie rosół, pomidorowa czy ogórkowa, sięgnij okiem nieco dalej. Mamy dla ciebie przepis na aromatyczną zupę dahl, którą wzbogaciliśmy królową jesieni, czyli dynią. Naprawdę trudno się jej oprzeć.
Pizzę zwykle jecie z sosem pomidorowym? Pora to zmienić. Ta z białym sosem smakuje bosko, a jeśli jeszcze dodacie do niej boczniaki, to z pewnością trafi na wasze pizzowe podium. Łapcie składniki, nagrzewajcie piekarnik i do dzieła!
Leczo to jesienna klasyka i trudno wyobrazić sobie lepsze i bardziej rozgrzewające danie. Przepis jest banalny, ale my postanowiliśmy go jeszcze ulepszyć. Zamiast zwykłej kiełbasy użyj aromatycznej kiełbasy chorizo, obowiązkowo podsmażonej na oleju. Ten smak zahipnotyzuje twoje kubki smakowe.
Dynia? Pycha! Biały ser? Mniam! Pierogi? O mamo! A co, gdyby połączyć to wszystko w całość? Gwarantujemy, że trudno będzie odejść od stołu.
Ziemniak to swojskie, przaśne warzywo. Nadaj mu elegancji - połącz z dynią i zasyp parmezanem. Wtedy nawet nazwa sugeruje, że gratin to nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana. Fartuchy w dłoń!
Jesienią dynia zaczyna królować w kuchni. Zupy i ciasta to klasyki dobrze znane wszystkim fanom gotowania. Mamy jednak dla was przepis, który być może nie od razu wpada do głowy, gdy sięga się po dynię w sklepie lub na farmie. Risotto dyniowe to kwintesencja jesiennego obiadu, a dodatek gorgonzoli do tego dania sprawi, że na długo zapadnie wam w pamięć.
Kto z nas nie kocha kruchego ciasta? Chyba nie znamy takiej osoby. A gdy jeszcze połączymy je z pysznymi, najlepiej świeżymi owocami, to mamy deser doskonały! Taka właśnie jest nasza tarta ze śliwkami, której smak podkręciliśmy jeszcze nietypowymi przyprawami.
W piątek, 23 września do kin trafił długo wyczekiwany film na podstawie wspomnień podopiecznego księdza Jana Kaczkowskiego. Istotną rolę w tej opowieści odgrywa pewna potrawa, a dokładnie jajko mollet. Postanowiliśmy przetestować ten przepis i podpowiemy, co należy zrobić, by jajko było idealne.
Jesienią nie ma opcji, żeby w kuchni nie wykorzystać grzybów. Dlatego nasza propozycja na dziś to genialne risotto grzybowe z boczkiem. Zapewniamy, że boczkiem wam nie wyjdzie!