Domowy, chrupiący chleb to coś, co każdy chciałby kiedyś zrobić, ale nie każdy ma odwagę. Nie jest to trudne, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przy przygotowywaniu własnego pieczywa nie ma się bowiem co spieszyć, bo może się to skończyć bólem brzucha. "Drożdże muszą przefermentować" - wyjaśnia Michał Toczyłowski.
Wszyscy to znamy - gotujemy jajka, czekamy, aż trochę przestygną, a gdy zaczynamy je obierać, dostajemy białej gorączki. Skorupka odchodzi razem z białkiem, na dodatek bardzo małymi kawałkami. Wydaje nam się, że obieranie trwa w nieskończoność. Nie musi tak być. Nasz kucharz Michał Toczyłowski wie, jak gotować jajka, by bez problemu je obrać. Przydadzą się nóż oraz sól.
Matteo Brunetti był gościem kuchni Hapsa. Jednym z przepisów, którym się z nami podzielił, jest lasagne z ricottą i szpinakiem. Kucharz zachwala, że jest to potrawa niezwykle uniwersalna - można ją jeść na każdą okazję, nawet na Wielkanoc, bo Włosi wtedy też zajadają się pastą, i bez okazji. Matteo dzieli się przy tym cennymi wskazówkami, dzięki którym wasza lasagne wyjdzie bezbłędna.
Matteo Brunetti to finalista VI edycji MasterChefa i popularny kucharz, którego na Instagramie obserwuje ponad 300 tysięcy osób. Mieliśmy przyjemność gościć go w kuchni Hapsa, gdzie podzielił się z nami fantastycznym przepisem, który możecie wykorzystać na Wielkanoc i nie tylko. "Ciasto na słodko, ale z ryżem" - mówi tajemniczo na samym początku. Jesteście ciekawi przepisu?
"Co dziś na obiad?". To trudne pytanie jest dobrze znane każdej domowej kucharce i kucharzowi. No więc dziś polecamy kurczaka piccata, czyli najpopularniejsze mięso w baaardzo ciekawej wersji. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 30 minut.
Naleśniki to jedno z tych dań, które lubi praktycznie każdy. No bo do środka można włożyć i twaróg, i owoce, i kapustę, szpinak i mięso. Można też kombinować z samym ciastem, na przykład dodać do niego budyń. Kto wam zabroni? My na pewno nie - jesteśmy zajęci zajadaniem.
W dzisiejszym odcinku Tomasz pokazał, jak zrobić jedną z najprostszych i najsmaczniejszych przekąsek na imprezę i nie tylko, czyli pizzę na spodzie z tortilli w trzech odsłonach. Idealne zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Smacznego!
Zapach drożdżówek kojarzy ci się z ukochaną babcią? Odtwórz go we własnej kuchni. Nasz przepis to wariacja na temat tych pysznych bułeczek, bo zrobiliśmy je w wersji chińskiej. Nie, to nie zakrawa na profanację babcinych wypieków. Zresztą podziel się nimi z babunią i obserwuj, jak na jej twarzy maluje się szeroki uśmiech.
Znacie ten moment, kiedy łyżeczka przebija się przez cukrową skorupkę z charakterystycznym chrupnięciem i zanurza w gładkiej masie? Jeśli znacie i uwielbiacie lub nie znacie, ale chcielibyście poznać, zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na creme brulée. Jego zrobienie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Magda Gessler i Robert Makłowicz to niekwestionowane gwiazdy kulinariów. Ich przepisów szukają tysiące, jeśli nie miliony osób. Postanowiliśmy więc na własnym podniebieniu przekonać się, kto zwycięży w bezpośrednim starciu tych gigantów. Pod lupę wzięliśmy naleśniki z ich przepisów. Zastanawiacie się, kto wygrał?
Zupa ogórkowa to klasyk wśród klasyków. Czasem zastanawiamy się nawet, czy nie jest naszą ulubioną, ale chyba nie odważymy się podjąć tej decyzji. Niemniej jednak na pewno warto od czasu do czasu się nią uraczyć, podrzucamy więc prosty przepis. Wyjaśniamy też, jak zabielić zupę ogórkową, żeby śmietana się nie zwarzyła.
Pizza to bezapelacyjnie jedna z najpopularniejszych potraw świata. Najlepiej smakuje ta prawdziwa, tradycyjna, serwowana we włoskiej pizzerii. Nie możemy sobie przecież jednak pozwolić na to, żeby wciąż stołować się w restauracjach, na dodatek w słonecznej Italii. Smak takiej pizzy bez problemu odtworzycie jednak w domu. Wystarczy, że zastosujecie się do naszego przepisu.
Ryba po grecku to, obok barszczu i pierogów, jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Zdarza się jednak, że zrobimy jej za dużo. Co wtedy? Przede wszystkim na pewno nie należy wyrzucać jej do kosza! Zarówno resztki ryby, jak i warzyw można jeszcze sprytnie wykorzystać. Jak? Zrobić zupę z tajskim twistem. - Nadajmy tej polskiej rybie podawanej po grecku odrobinę tajskości - zachęca Katarzyna Bosacka, pomysłodawczyni przepisu.
Mówi się, że uczymy się na błędach. W przypadku sałatki jarzynowej absolutnie się to nie sprawdza. Zawsze robimy ją na święta i zawsze jest jej za dużo. Co zrobić z resztkami? Zamrozić nie możemy, bo jednym ze składników jest majonez. Jest jednak inny sposób, którym podzieliła się z nami Katarzyna Bosacka. - Można zrobić z tego tartę. Tak, tartę! I to na czerstwym chlebie. Wyjdzie przepyszna, zjemy ją ze smakiem - zapewnia. Zatem nie dość, że nie zmarnujemy sałatki, to nie będziemy musieli też wyrzucać chleba, który na kanapki już się nie nadaje.