Skrzydełka są świetne - latem fantastyczne na grilla, zimą chętnie wrzuca się je do piekarnika. A próbowaliście tych w wersji egzotycznej - w chrupiącej panierce w klejącym, słodkim sosie? Jeśli nie - do dzieła! A jeśli tak... Nie wierzymy, że znów ich nie zrobicie.
Karnawał to czas spotkań, biesiady i wspólnego świętowania. Z tej okazji mamy dla was dwa przepisy na pyszne koktajle, którymi mogą raczyć się wszyscy, bowiem nie ma w nich ani ociupinki alkoholu. Gdy weźmiesz pierwszy łyk, od razu poczujesz zew imprezy.
Lepienie pierogów wydaje ci się trudne, ale chcesz zaskoczyć swoich bliskich nie tylko smacznymi, lecz także pięknymi pierogami? Zdradzamy świetne i bardzo łatwe sposoby na lepienie pierogów oraz pewien trik, który sprawi, że sklejanie pójdzie sprawnie i skutecznie. Zdziwisz się, jak łatwo ci pójdzie.
Uwaga, ten przepis jest kontrowersyjny. Wierzę jednak, że znajdzie mnóstwo fanów tej nietypowej potrawy. Oto przed państwem kotlety z kaszanki. Brzmi jak dziwactwo? Lepiej spróbujcie - są delikatne, soczyste i przepyszne. Za kilka złotych masz obiad dla całej rodziny.
Znasz ten ból? Chcesz przygotować pyszne danie albo sałatkę, a nóż poszedł na L4? Jeśli twój nóż jest tępy, a ty nie masz ostrzałki, spokojnie, trzymaj nerwy na wodzy. Mamy na to sposób, który z pewnością polecisz wszystkim znajomym.
Złote mleko to napój, na który przepis powinien być znany w każdym domu. Fantastycznie rozgrzewa, pomaga na ból gardła, łagodzi chrypkę i inne objawy przeziębienia. Zawdzięcza to przede wszystkim kurkumie, która nie dość, że nadaje mu ładnego koloru, to ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dlatego czym prędzej zapisujcie naszą recepturę w ulubionych. Poniżej znajdziecie opis krok po kroku, jak przygotować złote mleko.
Uwaga, mamy dziś gratkę dla każdego łasucha. To szybkie ciasto na kefirze na stałe zagości w twoim domu. Wychodzi lekkie, puszyste i, co więcej, możesz za każdym razem używać innych dodatków. Sprawdź, co my do niego dodaliśmy - na pewno nie spodziewasz się takiego połączenia.
Przerażająco pyszne ciasteczka na Halloween to nie magia, ani czary - zrobisz je w kilka chwil. Przyda ci się trochę dżemu, ostry nóż i finezja. Wszystko to zawiń w ciasto francuskie i masz ciasteczka cud-malina. Albo cud-wiśnia. Zależy, jaki masz dżem.
Kto kocha kopytka, ręka do góry! Jeśli kochacie kopytka, to za tym przepisem po prostu przepadniecie. Kopytka z dynią są fantastyczne same w sobie, ale niech smak idzie w parze z kształtem. Kopytka dyniowe w kształcie dyni to prawdziwa uczta. Jeden dodatek jest nieodzowny.
Niektórzy twierdzą, że grzyby rządzą światem. Tego nie wiemy, ale za to wiemy na pewno, że rządzą na talerzu. Wzbogacją smak potraw i sprawiają, że jeszcze dłuuugo o nich myślimy. My tak mieliśmy, gdy zjedliśmy puszysty omlet z grzybami, który w kuchni Hapsa przygotowała Beata Borucka, znana szerzej jako Mądra Babcia. Przyrzekamy: ten omlet to złoto!
Grzyby to najlepsze, co daje nam jesień. Są aromatyczne i nadają potrawom wyjątkowy smak umami. Świetnie sprawdzają się jako składnik wielu dań. Co powiecie na to, żeby zrobić z nimi gulasz? Beata Borucka, szerzej znana jako Mądra Babcia, przyrządziła taki w kuchni Hapsa i wiecie co? Zaniemówiliśmy z zachwytu! Poniżej znajdziecie przepis i przekonacie się sami, jaki jest pyszny.
Tego grzyba nie sposób pomylić z żadnym innym. Niektórym przypomina starą gąbkę, rośnie pod sosnami i można z niego zrobić naprawdę pyszne rzeczy. Wymyśliłam ten przepis na prędce - paszteciki z siedzuniem sosnowym nie mają sobie równych. Sprawdź na wideo, jakie to proste.
Czy tylko nam "hasselback" kojarzy się z niemieckim aktorem ze "Słonecznego patrolu"? Tak jak David Hasselhof pasuje do serialu, tak dynia wspaniale komponuje się z szałwią i masełkiem. Jeśli ten argument was nie przekonał, zrobi to nasz przepis.
Jeśli lubicie jajka sadzone, najpewniej pokochacie też szakszukę. A już na pewno tę w wersji pomarańczowej, ale bynajmniej nie z owocami. Do naszej dodaliśmy dyniowe puree. Zobaczcie sami, co z tego wyszło.