dania obiadowe
-
Jego wysokość rosół. Wyjdzie lepszy niż babciny dzięki dwóm zasadom
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości bez niego. Przepis na rosół jest prosty, ale tylko w teorii. W praktyce dwa niepozorne błędy mogą pozbawić go smaku. Podpowiemy, jak...
-
Zwyciężczyni "MasterChefa" odwiedziła naszą kuchnię. Jej przepis olśniewa. "Zrobicie wrażenie"
Joanna Szymanowska to zwyciężczyni 12. edycji "MasterChefa". Zaprosiliśmy ją do kuchni Hapsa, by podzieliła się z nami i z wami wyjątkowymi przepisami. Jeden z nich tak nas oczarował, że nie mogliśmy oderwać się od talerzy. To policzki wołowe...
-
To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Uwaga, ten przepis jest kontrowersyjny. Wierzę jednak, że znajdzie mnóstwo fanów tej nietypowej potrawy. Oto przed państwem kotlety z kaszanki. Brzmi jak dziwactwo? Lepiej spróbujcie - są delikatne, soczyste i przepyszne. Za kilka złotych masz obi...
-
Szybki obiad, czyli bucatini all'amatriciana. Przepis robi się tyle, ile gotuje się makaron
Wszyscy chcemy, żeby obiady robiły się szybko i najlepiej, żeby lista składników nie była tak długa jak "Ogniem i mieczem". Na szczęście takie przepisy istnieją i daleko szukać nie trzeba, bo u nas znajdziecie ich całkiem sporo. Jednym z nich jest...
-
Kurczak piccata - najlepsza odpowiedź na trudne pytanie "co dziś na obiad?". Zrobisz go ekspresowo
"Co dziś na obiad?". To trudne pytanie jest dobrze znane każdej domowej kucharce i kucharzowi. No więc dziś polecamy kurczaka piccata, czyli najpopularniejsze mięso w baaardzo ciekawej wersji. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 30 minut.
-
Poleśniki - niezwykła wersja placków ziemniaczanych. Zrób je w swojej kuchni
Poleśniki (nie mylić z naleśnikami) to miks placków ziemniaczanych i gołąbków. Są charakterystyczne dla kuchni Beskidów oraz Śląska Cieszyńskiego, ale tak pyszne, że każdy powinien ich spróbować. Nie musicie jednak jechać we wspomniane regiony, bo...
-
Chłodnik z ogórka i awokado. Lekki obiad na lato i zbawienie w upały
Chłodnik to jeden z symboli lata. Kiedy temperatura za oknem sięga 30 stopni, nic tak dobrze nie chłodzi i nie orzeźwia, jak ta zupa. Podrzucamy wam przepis na chłodnik z ogórka, ale z nietypowym twistem - dodaliśmy do niego też awokado. Łapcie!
-
Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami
W Hiszpanii mówią na niego gazpacho, w Polsce to po prostu chłodnik. Nieważne, jak nazywasz tę zupę, chyba nie ma lepszego sezonu na jego przygotowanie niż lato. Ale żeby dodać trochę hiszpańskiego temperamentu, my dodaliśmy arbuza. Ty też dodaj....
-
Chili con carne z nachosami
Chili con carne, czyli co? Czyli turboaromatyczna, meksykańska potrawka z mięsem, pomidorami i fasolą, a w naszej wersji także z nachosami. Chyba nie trzeba was więcej przekonywać. Do dzieła!
-
Leczo, czyli lek na całe zło
Leczo - recepta na zły humor, złamane serce i głodny brzuszek. Raz na jakiś czas zalecam również porcję bez okazji - profilaktycznie. Podpisano: dr Haps.