boże narodzenie
-
Ryba po grecku została po świętach? Katarzyna Bosacka radzi, by zrobić z niej... tajską zupę
Ryba po grecku to, obok barszczu i pierogów, jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Zdarza się jednak, że zrobimy jej za dużo. Co wtedy? Przede wszystkim na pewno nie należy wyrzucać jej do kosza! Zarówno resztki ryby, jak i warzyw można...
-
Ciocia Krysia miała nie przynosić sałatki, zrobiła wielką miskę. Co zrobić z resztek? Katarzyna Bosacka ma na to sposób
Mówi się, że uczymy się na błędach. W przypadku sałatki jarzynowej absolutnie się to nie sprawdza. Zawsze robimy ją na święta i zawsze jest jej za dużo. Co zrobić z resztkami? Zamrozić nie możemy, bo jednym ze składników jest majonez. Jest jednak...
-
Zróbmy miejsce dla ukraińskiej tradycji. Kutia na uzwarze prosto z Zaporoża
Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, karpie... Wszystkie te potrawy stanowią nieodłączony element polskiej tradycji bożonarodzeniowej. Tegoroczne święta będą jednak inne. Z powodu rosyjskiej agresji wielu Ukraińców spędzi je z...
-
Chrupiąca ryba z sosem tatarskim. Fantastyczny pomysł na szybki obiad
Złocista, chrupiąca panierka, wyrazisty smak sosu, a do tego ulubiony dodatek. Tak może wyglądać twój dzisiejszy obiad, zwłaszcza jeśli nie masz czasu na przesiadywanie w kuchni i szukasz szybkiego przepisu. Przychodzimy z pomocą!
-
Bigos staropolski. Znakomite danie, którego nie może zabraknąć na święta
Tradycyjny bigos staropolski to jedna z ulubionych potraw Polaków. Kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go również jako zwykły obiad. Skusicie się?
-
Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Zakwas buraczany to baza do wigilijnego barszczu. Coraz częściej jednak pija się go także dla zdrowotności. Jak się za niego zabrać? Mamy prosty przepis!
-
Śledź po japońsku, czyli historyczna klasyka na naszym talerzu
Jeśli lubisz dobre śledzie i chciałbyś je przygotowac ekspresowo, polecamy nasz przepis na śledzie po japońsku. Nazwa tego galicyjskiego dania pochodzi od wojny japońsko-rosyjskiej, która wybuchła w 1904 roku. W naszym wypadku jedyna wojna, jaka...
-
Tatar ze śledzia, alternatywa idealna na święta i imprezę
Dla fanów tatara z wołowiny mamy ciekawą propozycję. Żeby nie znudziła wam się ta klasyczna przystawka, idealna do dobrze schłodzonej, znanej wam substancji, spróbujcie czasem tatara ze śledzia. Smak niepowtarzalny - zapewniamy. No i to nie jest...
-
Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta
Sernik królewski łączy w sobie przynajmniej dwie rzeczy, które sprawiają, że nasze serca biją szybciej. Pyszna, puszysta masa serowa w duecie z kruchym kakaowym ciastem to jeden z ulubionych deserów Polaków. Nie mogło go również zabraknąć w kuchni...
-
Ciasteczka cynamonowe
Czy ty też za dzieciaka mówiłeś cymamon? Nawet jeśli teraz mówisz dobrze, to i tak wiemy, że twoje zamiłowanie do ciastek jest takie, jak w dzieciństwie. Z tego się nie wyrasta!